Ponad tonę ziemniaków upieczono dziś w Dębnie koło Rakowa, w trakcie plenerowej imprezy „W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”. To symboliczne zakończenie sezonu prac polowych.
Do degustacji ustawiały się długie kolejki gości, którzy do Dębna dotarli z wielu zakątków województwa świętokrzyskiego. – Przyjechaliśmy za namową Radia Kielce. Mieszkamy niedaleko Ostrowca Świętokrzyskiego, a pieczone ziemniaki mamy okazję próbować po raz pierwszy – mówili uczestnicy imprezy.
W Dębnie rozstrzygnięto konkurs kulinarny na potrawy z ziemniaków. Pierwsze miejsce zdobyła Alina Bokota za kluski ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Jedno z wyróżnień trafiło do Koła Gospodyń Wiejskich „Drugnianki” z gminy Pierzchnica za babkę ziemniaczana. Jego szefowa – Grażyna Karwat powiedziała, że werdykt jurorów zmotywuje je do tego, by w przyszłym roku przygotować coś zupełnie wyjątkowego, co ujmie podniebienia oceniających.
Imprezie towarzyszyły koncerty kapel ludowych, szkolnych zespołów muzycznych i gwiazdy wieczoru – zespołu Enej.






















![W Dębnie ziemniaki piekli [ZDJĘCIA] - Radio Kielce Impreza „W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2017/09/jk170924-ziemn11-155800-350x250.jpg)





