Ponad tonę ziemniaków upieczono dziś w Dębnie koło Rakowa, w trakcie plenerowej imprezy „W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”. To symboliczne zakończenie sezonu prac polowych.
Do degustacji ustawiały się długie kolejki gości, którzy do Dębna dotarli z wielu zakątków województwa świętokrzyskiego. – Przyjechaliśmy za namową Radia Kielce. Mieszkamy niedaleko Ostrowca Świętokrzyskiego, a pieczone ziemniaki mamy okazję próbować po raz pierwszy – mówili uczestnicy imprezy.
W Dębnie rozstrzygnięto konkurs kulinarny na potrawy z ziemniaków. Pierwsze miejsce zdobyła Alina Bokota za kluski ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Jedno z wyróżnień trafiło do Koła Gospodyń Wiejskich „Drugnianki” z gminy Pierzchnica za babkę ziemniaczana. Jego szefowa – Grażyna Karwat powiedziała, że werdykt jurorów zmotywuje je do tego, by w przyszłym roku przygotować coś zupełnie wyjątkowego, co ujmie podniebienia oceniających.
Imprezie towarzyszyły koncerty kapel ludowych, szkolnych zespołów muzycznych i gwiazdy wieczoru – zespołu Enej.