„W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli” – pod takim hasłem w Dębnie w gminie Raków, po raz kolejny odbędzie się pieczenie ziemniaków. Przygotowano ich 1300 kilogramów.
„Pieczenie odbywa się poprzez zagrzebanie ziemniaków w rozgrzanym żarem ogniska piasku. W nim następuje proces pieczenia” – opowiada sołtys Dębna, Andrzej Czech. Jak dodaje, dzięki tej piaskowej pierzynie ziemniak jest czysty. Inaczej niż pieczony bezpośrednio w ognisku. Gorący piasek usypuje się wyżej od strony nawietrznej. Wiatr kieruje bowiem ciepło w stronę ułożonej w nim zawartości – wyjaśnia sołtys.
W Dębnie powstanie też „Wioska produktu lokalnego”, w której będzie można spróbować potraw regionalnych, a także podziwiać i kupić efekty pracy rękodzielników. Uroczyste świętowanie rozpocznie się o godz. 12.00 odpustową mszą świętą. Po nabożeństwie zaplanowano część rozrywkową. Punktem kulminacyjnym scenicznych występów będzie koncert zespołu Enej.
Święto pieczonego ziemniaka odbędzie się także we wsi Magonie, w gminie Bodzechów. Mieszkańcy tradycyjnie już właśnie tam świętują zakończenie sezonu prac rolniczych. Impreza rozpocznie się o 14.00 uroczystym polonezem.