Bogaty program artystyczny, degustacja kilkudziesięciu odmian śliwek i potraw z nich oraz pokazy wędzenia tych owoców – to atrakcje kończącego się 18. Święta Śliwki w Szydłowie.
Gmina jest zagłębiem śliwkowym. 50 odmian śliw uprawianych jest na ponad stu hektarach. Tutaj też są tradycje wędzenia tych owoców na tzw. „laskach” – wyjaśniają miejscowe gospodynie.
Trwające od soboty święto jest okazją do prezentacji potraw, przyrządzonych z tych owoców. Jest ich coraz więcej. Okazuje się, że z szydłowskich śliwek można zrobić nie tylko knedle czy powidła, ale można łączyć z mięsem, kaszą, a nawet z rybą.
Imprezie w Szydłowie od lat towarzyszy spore zainteresowanie turystów, którzy odwiedzają miasteczko z różnych części Polski. Wszyscy goście obdarowani byli śliwkami, pakowanymi w okolicznościowe torebki.
Święto Śliwki w Szydłowie zakończył wieczorem koncert „Oddziału Zamkniętego” i dyskoteka pod gwiazdami. Gośćmi honorowymi tegorocznej imprezy byli przedstawiciele miast partnerskich Szydłowa, m. in. z Szydłowa na Litwie oraz Łącka i Kazimierza Dolnego.