Ponad 20 rodzajów jednej z najpopularniejszych świętokrzyskich potraw można spróbować podczas V Świętokrzyskiego Święta Zalewajki, które trwa w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej.
Zalewajka znajduje się na liście produktów regionalnych, a jej początki sięgają XIX wieku. Oprócz degustacji można również zapoznać się z przepisami na tę potrawę opracowanymi przez świętokrzyskie Koła Gospodyń Wiejskich. Każde z nich starało się przekonać jury do swojej potrawy.
Koło Gospodyń Wiejskich Górno – Parcele użyło mąki żytniej z miejscowego młyna, czym zamierza przekonać jury do swojej potrawy.
Z kolei KGW „Lubrzanka” z gminy Masłów proponowało zalewajkę mąchocką na zakwasie z serwatki. Natomiast „Radlinianki” przygotowały zalewajkę na wodzie źródlanej, a „Florianki” z gminy Zagnańsk do jej gotowania użyły serca i to ma przekonać zespół sędziowski.
Poza zalewajką można spróbować innych potraw regionalnych. Ponadto na scenie Osady Średniowiecznej prezentują się świętokrzyskie zespoły i artyści ludowi. Gry i zabawy dla publiczności przeprowadzą średniowieczni rzemieślnicy. Na zakończenie imprezy wystąpi góralski zespół „Sykowni”.