Szkoły podstawowe z województwa świętokrzyskiego mogą zgłaszać się do programu „Owoce i warzywa w szkole”. Dzięki niemu, uczniowie klas I – III w przyszłym semestrze będą dwa lub trzy razy w tygodniu bezpłatnie otrzymywać jabłka, gruszki, marchewkę, truskawki i pomidory, a także soki owocowe i warzywne, informuje dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Kielcach, Robert Szwagierczak.
Celem programu jest wyrobienie nawyków zdrowego odżywiania się, promocja zdrowego stylu życia, a w szczególności zwiększenie ilości spożywanych przez dzieci owoców i warzyw. W mijającym półroczu, owoce i warzywa trafiały do ponad 43 tysięcy dzieci z 500 szkół.
Projekt realizowany jest od 2009 roku. Wówczas owoce i warzywa w szkole spożywało około tysiąca uczniów z 8 świętokrzyskich szkół.
Szczegóły dotyczące programu oraz warunki uczestnictwa w nim są dostępne na stronie internetowej www.arr.gov.pl.