Jarmark Agroturystyczny trwa w Parku Etnograficznym w Tokarni. Można tam degustować i kupić różnego rodzaju nalewki, ciasta, miody i rękodzieło artystyczne, m.in. gliniane naczynia, obrazy i płaskorzeźby – wszystkie wykonane przez świętokrzyskich artystów.
Gospodarstwa agroturystyczne rozwijają się, a ich właściciel szukają nowych sposobów przyciągnięcia gości. Jak mówi Grażyna Kot, która od 5 lat prowadzi agroturystykę w Morawicy, przed kilkoma laty było większe zainteresowanie tą formą wypoczynku. Wtedy województwo świętokrzyskie szeroko się reklamowało, a dziś powstało dużo obiektów i trzeba walczyć o klienta. Ci, którzy odwiedzili nasz region i są zadowoleni z pobytu, polecają to miejsce znajomym i w ten sposób zawsze można liczyć na nowych gości – mówi Grażyna Kot.
Najważniejszym punktem dzisiejszej imprezy jest konkurs kulinarny „Rarytas wiejskiej gospodyni”. Zgłosiło się do niego 40 osób ze swoimi wyrobami. Potrawy i produkty mają walory naturalne, dlatego warto je promować- podkreśla Jacek Kowalczyk z Urzędu Marszałkowskiego. Dodaje że ostatnio zachłysnęliśmy się kuchniami z różnych stron świata, a nie doceniamy potencjału, który drzemie w produktach ziemi świętokrzyskiej, czyli warzywach i owocach. Coraz częściej, profesjonalne restauracje w świętokrzyskich hotelach korzystają z receptur babć, mówi Jacek Kowalczyk.
W trakcie imprezy na scenie występują zespoły ludowe. Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego nastąpi pod koniec jarmarku około godziny 18:00.