W regionie świętokrzyskim, podobnie jak w całym kraju, rośnie zachorowalność na cukrzycę. W 2010 roku cierpiało na nią w całym kraju około 2 mln osób, obecnie to już 3 mln Polaków. Kolejny milion osób nawet nie wie, że jest cukrzykiem.
Jak wyjaśnia diabetolog dr Grażyna Majcher-Witczak, choroba w początkowej fazie nie daje żadnych objawów i wykrywana jest przypadkowo, przy okazji np. badań okresowych. Pacjenci zazwyczaj zgłaszają się do lekarza w stadium zaawansowanym. Choroba może dawać niecharakterystyczne objawy jak uczucie suchości w ustach czy senność.
Na zachorowanie narażone są osoby z nadwagą, nadciśnieniem tętniczym, lub takie, u których w rodzinie występuje ta choroba. Zdaniem dr Grażyny Majcher-Witczak zachorowalność na cukrzycę będzie stale rosnąć. Powodem tego jest zła dieta oraz brak ruchu.
Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, należy ograniczać spożywanie produktów mącznych oraz owoców, ponieważ zawierają dużą dawkę cukru i kalorii. Nieleczona cukrzyca może doprowadzić do wielu powikłań, m.in. zawału serca, udaru mózgu, amputacji kończyn, niewydolności nerek czy utraty wzroku.