Utworzenie szlaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” i opracowanie książki kucharskiej „Potrawy tradycyjne z rejonu Gór Świętokrzyskich” – to miedzy innymi efekty realizowanego od połowy 2013 roku projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. W Targach Kielce podsumowano dziś to przedsięwzięcie.
Na szlaku kulinarnym znalazły się 34 podmioty: restauracje, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, winiarnie, piekarnie, pasieki i winnice oraz mleczarnie, które proponują regionalne potrawy, tworzone na bazie naturalnych i ekologicznych składników.
Projekt wzbogaca ofertę turystyczną i promuje region – uważa Piotr Dąbrowski, prezes znajdującej się na szlaku – Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy.
Turyści coraz bardziej interesują się produktami regionalnymi, mówi Bartłomiej Herbuś, właściciel Karczmy przy Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej, również leżącej na nowopowstałym szlaku.
Na realizację projektu Urząd Marszałkowski pozyskał środki ze szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. W ramach tego przedsięwzięcia przeszkolono 80 osób z zakresu tradycyjnych produktów lokalnych. Powstała również publikacja, zawierająca 90 przepisów potraw regionalnych. W planach jest jeszcze wydanie mapy szlaku dla turystów.
Projekt realizuje Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.