W żurku i sałatce jarzynowej, faszerowane a także tradycyjne na twardo w formie pisanek – jajko króluje na wielkanocnym stole. Obok kurzych, coraz częściej pojawiają się przepiórcze, gęsie lub kacze, nie tylko ze względu na piękno skorupek, ale też walory smakowe.
Kucharz Wiesław Kartasiński, wspomina, że kiedyś na jego świątecznym stole zagościło jajo strusia. Kartasiński zachęca aby w trakcie świątecznego śniadania pozwolić sobie na eksperymenty kulinarne z jajkiem: „Można przygotować jajko w szklance, czyli ugotowane na wrzące wodzie przy użyciu specjalnego hartowanego naczynia”. Jednocześnie ostrzega, by nie gotować w domu zwykłej szklance, gdyż może ona pęknąć we wrzątku.
Dobrą propozycją na świąteczne śniadanie może być na przykład jajko w koszulce – podpowiada szef kuchni: „Do osolonej i zakwaszonej octem wrzącej wody wbijamy jajko i delikatnie zawijamy białko wokół żółtka. Tak przygotowane jajko jest bliższe temu na miękko i możemy je podawać na przykład z sałatką z tuńczyka”.
Idealnie ugotowane kurze jajko na miękko powinno pozostawać we wrzącej wodzie około 3-5 minut, na twardo 7 – 10 minut.