Liczebność pszczół w Polsce, od kilku lat utrzymuje się na podobnym poziomie. Szacuje się, że w kraju jest milion trzysta tysięcy pszczelich rodzin, a w województwie świętokrzyskim około 50 tysięcy. Takie dane przekazano podczas sympozjum o sytuacji polskiego pszczelarstwa, zorganizowanego na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach.
Zdaniem prezydenta Europejskiej Federacji Związków Pszczelarskich- Tadeusza Sabata, liczba owadów, odpowiadających za zapylanie roślin uprawnych jest wystarczająca. Naturalna jest również 10- 15-procentowa śmiertelność pszczół. Taki stan spowodowany jest sprowadzaniem nowych gatunków z innych stref klimatycznych oraz chemizacją rolnictwa.
Polacy najczęściej sięgają po miód, gdy są przeziębieni. Tymczasem, redaktor naczelna wydawnictwa „Pasieka”- Teresa Kobiałka przekonuje, że warto go spożywać przez cały rok, ponieważ m.in. wzmacnia serce, pobudza mózg do pracy oraz ma właściwości antybakteryjne.
Specjalistka zwraca uwagę, że miód traci swoje właściwości zdrowotne w temperaturze ponad 40 stopni Celsjusza.