Uczniowie gimnazjów z Kielc oraz okolicznych miejscowości m. in. z Wolicy, Oblęgorka, czy Sitkówki–Nowiny odwiedzili dziś Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, który zorganizował dni otwarte.
Uczniowie placówki przygotowali wiele pokazów m. in. barmański i parzenia oraz konkursów połączonych z degustacją. Ilona Calicka kierownik szkolenia praktycznego zaznaczyła, że oferta szkoły jest bardzo bogata. Placówka kształci na kierunkach technik kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych.
W szkole zawodowej to kucharz, cukiernik i piekarz. W planach jest uruchomienie następnych specjalności związanych z mleczarstwem i wyrobami garmażeryjnymi. Dla młodzieży, która zakończyła już edukację prowadzone są kwalifikacyjne kursy zawodowe.
Patrycja Borkowska wybrała zawód kucharza, ponieważ lubi gotować, chce dalej się rozwijać i liczy na znalezienie dobrej pracy. Marzy też o otwarciu własnej restauracji.
Rafał Korus – szef kuchni w kieleckim Grand Hotelu jest absolwentem szkoły i przekonuje, że po zakończeniu technikum można liczyć na znalezienie dobrej pracy. Warunkiem jest jednak ciągłe doskonalenie swoich umiejętności i trzeba lubić swoją pracę.
W sumie w Kielcach jest 15 szkół zawodowych. W tym 8 techników, 5 zasadniczych szkół zawodowych i 2 policealne.
Placówki kształcą na wielu kierunkach. Poza branżą spożywczą są to także m. in. branże: budowlana, elektryczna i mechanika samochodowa. Najbardziej popularne kierunki w ubiegłym roku to m. in. informatyka, hotelarstwo i ekonomia.