Dziś najsłodsza data w kalendarzu – tłusty czwartek. Jak co roku zainteresowaniem wszystkich łakomczuchów cieszą się przede wszystkim faworki i pączki.
Proces ich wytwarzania jest bardzo skomplikowany. Mariola Chiczewska, technolog z jednej z warszawskich piekarń, tłumaczyła, że przygotowania do tłustego czwartku trwają już od wczesnych godzin nocnych.
Należy wybić kilka tysięcy jajek, użyć mąki i wysokiej jakości tłuszczu. Do wypieku pączków używa się przede wszystkim masła. Potem przyrządza się ciasto. Nadawany jest mu właściwy kształt, by później wysłać go do garowni. Tam w odpowiednich warunkach rośnie. Później pączek jest smażony, nadziewany i polewany lukrem – tłumaczyła Chiczewska.
Cukiernicy zgodnie twierdzą, że największym powodzeniem cieszą się klasyczne pączki z nadzieniem różanym i malinowym. Mimo, że jeden pączek może mieć nawet 300 kalorii, dziś nikt nie powinien nadmiernie przejmować się dietą.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 









 
  
 
