W czterech powiatach regionu powstaje szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Przedsięwzięcie ma pokazać miejsca serwowania kuchni regionalnej, tworzonej na bazie naturalnych i ekologicznych składników, a także sprzedaży produktów lokalnych, charakterystycznych dla powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego.
Projekt realizowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wybrał 34 podmioty, które znajdą się na tym szlaku. To restauracje, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, masarnie, piekarnie, pasieki i winnice oraz spółdzielnie mleczarskie. Projekt z jednej strony wzbogaci ofertę turystyczną województwa, ale też przyczyni się do wzrostu dochodów rolników i przedsiębiorców z tych czterech powiatów – podkreśla Jarosław Mostowski, dyrektor ośrodka w Modliszewicach.
Jednym z miejsc na szlaku będzie gospodarstwo agroturystyczne ”U Zosi” znajdujące się nieopodal Bałtowa w miejscowości Skarbka Dolna, specjalizujące się w pieczeniu zdrowego chleba na zakwasie. To jednocześnie zagroda edukacyjna, gdzie odbywają się zajęcia dla dzieci i młodzieży, pokazujące, jak kiedyś pieczono chleb. Zofia Sałek, właścicielka gospodarstwa liczy na to, że udział w projekcie pozwoli rozwinąć dotychczasową działalność.
Powstanie szlaku jest jednym z elementów realizowanego w czterech powiatach województwa od 2013 roku projektu ”Świętokrzyska Kuźnia Smaku”, na które Urząd Marszałkowski pozyskał środki ze szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Do tej pory przeszkolono 80 osób z zakresu tradycyjnych produktów lokalnych. Powstała również publikacja, zawierająca 90 przepisów potraw. pochodzących z tego terenu. W planach jest jeszcze wydanie mapy dla turystów z miejscami szlaku. Ogólnopolska promocja przedsięwzięcia odbędzie się w kwietniu podczas najbliższych targów AGROTRAVEL w Kielcach.