W kieleckim hotelu Grand odbył się przedświąteczny Kiermasz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego.
Odwiedzający mogli nabyć wykonywane tradycyjnymi metodami produkty na świąteczny stół: wędzonki, kiełbasy, szynki, boczek, chleb żytni na zakwasie oraz piernik z żytniej mąki.
Będą także soki naturalnie tłoczone z jabłek oraz konfitury, dżemy i miody – wylicza Barbara Kubiec – Govender z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.
Propozycją gospodarstwa ekologicznego z powiatu staszowskiego jest z kolei lędźwian, czyli starodawna odmiana grochu. Były też pierniczki, ekologiczna kasza i mąka oraz wędzone śliwki i kiszona kapusta.
Do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie należą zakłady wędliniarskie, piekarnie, cukiernie i restauracje oraz gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne, które produkują żywność metodami tradycyjnymi.
Sieć Świętokrzyska jest częścią Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Kiermasz zakończył się o godzinie 13.00