Dziś upływa termin nadsyłania zgłoszeń w konkursie „Najlepsza Potrawa Regionalna Województwa Świętokrzyskiego”. Adresowane do restauratorów, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i osób indywidualnych przedsięwzięcie ma na celu powiększenie oferty dań regionalnych w menu świętokrzyskich lokali gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych – wyjaśnia Barbara Kubiec-Govender z Urzędu Marszałkowskiego.
W zgłoszeniu należy przesłać zdjęcie potrawy z jej opisem i wykazem produktów, z których została wykonana. Danie musi być naturalne i przygotowane wyłącznie z lokalnych surowców ze szczególnym uwzględnieniem wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych lub pochodzących z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Spośród zgłoszeń komisja selekcyjna wybierze najlepsze potrawy, które zostaną następnie przygotowane i zaprezentowane jurorom 24 października w Dwikozach. Autorzy najlepszych potraw otrzymają nagrody, a przepisy na wszystkie finałowe dania znajdą się w książce kucharskiej, którą w przyszłym roku planuje wydać Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Regulamin konkursu znajduje się na stronie urzędu: www.sejmik.kielce.pl.