Chleb, masło i wino z województwa świętokrzyskiego laureatami nagrody krajowej „Perła 2014”. Prestiżowe laury, przyznawane najlepszym, regionalnym produktom żywnościowym, wytwarzanym metodami tradycyjnymi, wręczono w Poznaniu na targach Polagra Food.
Nagrodzone wino gronowe półsłodkie białe pochodzi z funkcjonującej od 7 lat „Winnicy Nad Jarem” w miejscowości Złota w gminie Samborzec. Jej właściciel, kielczanin, Mateusz Pachura, który odziedziczył gospodarstwo w powiecie sandomierskim, przyznaje, że winiarstwo ma przyszłość. Od kilku lat można w niewielkich ilościach sprzedawać wyprodukowane przez siebie wino.
Laureatami krajowej nagrody Perła 2014 są także: chleb żytni tradycyjny, pochodzący z Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Koprzywnicy i masło jędrzejowskie z Wodzisławia. ”Perły” wręczane są od 2003 roku. W poprzednich latach otrzymały je m.in. miody napękowskie i masło chmielnickie.
Poznańskie targi Polagra Food to największa impreza rolno – spożywcza w Polsce. Potrwa do 3 października.