W Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się Święto Ziemniaka. Wszyscy mogli przekonać się jak smakują świeżo wykopane ziemniaki pieczone w ognisku i w piecach chlebowych. Pokaz w ludowych strojach zorganizowało Muzeum Wsi Kieleckiej.
„Ziemniaki pojawiły się stosunkowo późno w jadłospisie mieszkańców kieleckich wsi, ale szybko stały się podstawowym składnikiem pokarmu i cieszą się popularnością do dzisiaj. Tradycyjnie w naszym regionie wypiekano je w domowym piecu, w popiele, a jadano z dodatkiem masła i solą” – stwierdziła Aleksandra Imosa, pracownik skansenu w Tokarni.
Poza pieczeniem ziemniaków w piecu chlebowym w zabytkowej chacie z Daleszyc uczestnicy święta w Tokarni próbowali też kartofli pieczonych w ogniu. Prezentowano także tradycyjny sposób wyrobu masła i częstowano odwiedzających maślanką. Przy ognisku przygrywał zespół Bolechowiczanie. Przy słonecznej pogodzie z atrakcji przygotowanych przez Muzeum Wsi Kieleckiej skorzystało ponad tysiąc osób.