Doroczna impreza w Dębnie „W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli” zgromadziła wielu gości, zarówno z gminy Raków, jak i okolicznych miejscowości. Pieczone w ogniskach ziemniaki smakują wyjątkowo, bo przypominają smaki dzieciństwa – podkreślali uczestnicy tej religijno – obyczajowej uroczystości.
Atrakcją tegorocznego Święta Ziemniaka była Wioska Produktu Lokalnego, gdzie członkinie kół gospodyń wiejskich z gminy Raków serwowały tradycyjne potrawy z ziemniaków. Obok gołąbków z tartymi ziemniakami, placków ziemniaczanych i pierogów można było skosztować ziemniaczanych potraw na słodko: pączków i krążków, przypominających oponki. Są one niedrogie i smaczne, a dzięki ziemniakom długo utrzymują swoją świeżość – zachwalała Agnieszka Sobczak z Koła Gospodyń Wiejskich w Radostowie.
Święto Ziemniaka w Dębnie jest tradycją kultywowaną od wielu lat. Odbywa się zawsze w niedzielę blisko 23 września, kiedy są imieniny Tekli.