Sezon grzybiarski w pełni. Mieszkańcy regionu, chętnie spacerują po lasach w poszukiwaniu borowików i podgrzybków. Nie wszyscy jednak potrafią odróżnić to co smaczne, od grzybów, które mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Z myślą o nich, pracownicy Sanepidu rozpoczęli udzielanie bezpłatnych porad. Ewa Szymańska z inspekcji sanitarnej w Kielcach apeluje, aby zbierać tylko te grzyby, które znamy. Do koszyków powinny trafiać okazy wyrośnięte, których trzony są widoczne. Najbezpieczniejsze są grzyby rurkowe, ponieważ żaden z nich nie jest śmiertelnie trujący.
Pierwsze objawy zatrucia, które występują od 2 do 5 godzin po zjedzeniu grzyba, to ból brzucha, bóle mięśni, biegunka, wymioty, podwyższona temperatura. Moga pojawić się też halucynacje, zwolnienie akcji serca, spadek tętna, czy zaburzenia oddychania.
Pracownicy kieleckiego sanepidu czekają na grzybiarzy w dni powszednie od 7.30 do 15.00. Poradę można też uzyskać w powiatowych stacjach w Jędrzejowie, Końskich i Ostrowcu Świętokrzyskim.