Wspólne gotowanie, prezentacja potraw i degustacja bigosu w wykonaniu soleckiej OSP zainauguruje festyn „Solec Zdrój na Kulinarnym Szlaku Ponidzie 2014”, który odbędzie się w niedzielę nad zalewem w Solcu Zdroju. Celem imprezy jest popularyzacja potraw regionalnych 14 gmin Ponidzia i Powiśla, które tworzą szlak kulinarny. Powstał on w ramach projektu Festiwal Smaków, realizowanego przez lokalne grupy działania „Perły Ponidzia”, „G5” i „Słoneczny Lider”.
Szlak wiedzie m.in. przez miejscowość Kików. Stowarzyszenie Wsi Kików jest tegorocznym laureatem konkursu Radia Kielce „Jawor u źródeł kultury” w kategorii „kultywowanie tradycji kulinarnych”. Prezes stowarzyszenia Teresa Sowula informuje, że celem działalności mieszkanek jest powrót do zdrowego jedzenia, jakie znali nasi przodkowie.
Na kulinarnym szlaku znajduje się też miejscowość Piasek Mały. Zespół Piaskowe Babki specjalizuje się w przyrządzaniu potraw z kaczek, chętnie hodowanych na tym terenie – informują: Małgorzata Mucha i Anna Bujalska.
W programie niedzielnego festynu nad zalewem w Solcu Zdroju są także występy dzieci i młodzieży, wesołe miasteczko i kino 5D. Impreza rozpocznie się o 16.00.