I Europejski Festiwal Smaków Klasztornych – pod taką nazwą w Pustelni Złotego Lasu w Rytwianach odbywa się plenerowa impreza. Celem dwudniowego festynu jest prezentacja dań, na które przepisy objęte są tajemnicą klauzury.
Jak powiedział dyrektor pustelni ksiądz Wiesław Kowalewski – do Rytwian zaproszone zostały zakony, zarówno żeńskie, jak i męskie, aby zaprezentowały szerokiej publiczności swoje wyroby, wyjątkowo smaczne i zdrowe.
Na stoisku sióstr Służek Najświętszej Maryi Panny Niepokalanej można było skosztować promiennych ciasteczek. Zakonnice zachęcały również do uczestnictwa w zgromadzeniu i włączenia się w jego społeczną działalność.
Siostry ze Zgromadzenia Sióstr Kanoniczek Ducha Świętego z Pacanowa przywiozły do Rytwian swojskie wyroby: smalec, sery oraz ciasta. Przepis na jedno z nich pochodził z Włoch.
Festynowi w Rytwianach towarzyszą liczne konkursy.