W Pustelni Złotego Lasu w Rytwianach trwa pierwszy Europejski Festiwal Smaków. Największe polskie zgromadzenia zakonne prezentują swoją kuchnię.
„Europejski Festiwal Smaków to pierwsza tego typu w Polsce, plenerowa impreza, dzięki której nasi goście spróbują nietuzinkowych smaków. To promocja kuchni klasztornej, bogatej w tradycyjne receptury a także pokazanie szerszej publiczności tajników życia zakonnego” – mówi dyrektor Pustelni Złotego Lasu w Rytwianach, ksiądz Wiesław Kowalewski.
W ramach festiwalu przygotowano wiele atrakcji, w tym konkurs kulinarny, prezentację zgromadzeń zakonnych, koncerty zespołów kleryckich, mecz piłki nożnej, przeciąganie liny, występy zespołów folklorystycznych, wesołe miasteczko z blokiem imprez dla dzieci oraz wystawę i degustację produktów kulinarnych. W festiwalu biorą udział wspólnoty zakonne męskie i żeńskie, seminarzyści, nowicjaty, księża, zakonnicy i siostry zakonne oraz klerycy, którzy prezentują swoje oryginalne zainteresowania i hobby.