Tradycyjnie w Wielką Sobotę błogosławi się pokarmy na stół wielkanocny. Na święcenie przychodziły cale rodziny. Dla Anny Wołczyk będą to święta wyjątkowe, gdyż pierwszy raz będzie je spędzała ze swoim ośmiomiesięcznym synem Igorem.
Osoby przynoszące święconkę – ozdabiały koszyczek i znajdujące się w nim jajka.
Ola Włosek, powiedziała, że pisanki wykonała wcześniej z niewielką pomocą mamy, a dziś tylko przystroiła koszyczek.
Zwyczaj święcenia pokarmów znany jest w Polsce od XIV wieku. Przez cztery stulecia, pokarmy błogosławiono w domu, ponieważ przygotowywano ich tak dużo, że nie mieściły się do koszyka wielkanocnego. Ksiądz chodził więc od gospodarstwa do gospodarstwa.
Dopiero w XVIII wieku święcenie pokarmów powróciło do kościołów. Dziś pokarmy były święcone przy wszystkich kościołach. Przy tej okazji w wielu miejscach prowadzona była zbiórka żywności dla potrzebujących.