Miody, wędliny, sery i ekologiczne owoce można było kupić na Kiermaszu Zdrowej Żywności, zorganizowanym w Muzeum Wsi Kieleckiej. Na dziedzińcu Dworku Laszczyków, wyroby sprzedawali członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Była wśród nich Elżbieta Osman, która reklamowała swoje gospodarstwo agroturystyczne ekologicznymi gołąbkami i pierogami. Jak podkreślała, coraz więcej osób interesuje się zdrową żywnością i jest gotowych zapłacić więcej za dobry produkt.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Gospodarstwa Mlecznego Teresy i Piotra Łukasików, którzy sprzedawali sery z mleka krowiego. „Mamy naprawdę szeroką ofertę a nasz sztandarowy produkt, to buncok strzałkowski” – zachwalała Teresa Łukasik.
Klienci, którzy odwiedzili kiermasz, zgodnie twierdzili, że nie odpowiada im żywność sprzedawana w supermarketach. Małgorzata Jędrzejczak, która kupiła wędliny podkreślała, że zależy jej na tym, żeby produkty na domowym stole były smaczne.
Muzeum Wsi Kieleckiej zapowiada, że kiermasz będzie miał charakter cykliczny, a wyroby regionalne będzie można kupić przez kolejne trzy niedziele.