Kiermasz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego odbył się w Best Western Grand Hotel w Kielcach. Można było spróbować i zakupić produkty tradycyjne, takie m. in. jak chleb bodzentyński i orkiszowy z gospodarstwa ekologicznego z powiatu staszowskiego i owoce z Sandomierszczyzny oraz dżemy i konfitury z powiatu włoszczowskiego i ze Starachowic z przetwórni Twój Ogród.
Tłoczony sok z jabłek oferował Przemysław Kot z Bielin. Nie zabrakło też wyrobów wędliniarskich, produkowanych tradycyjnymi metodami.
Były też najlepsze świętokrzyskie miody, uhonorowane ogólnopolską nagrodą „Perła”. Można było również spróbować świętokrzyskiej zalewajki przygotowanej przez szefa kuchni hotelu Rafała Korusa.
Przepis na świętokrzyską zalewajkę przygotowany przez Rafała Korusa
Impreza jest pierwszym z cyklu 8 kiermaszów, które odbywać się będą w tym roku. Kolejny zaplanowano na 5 kwietnia.