Zarząd Województwa Świętokrzyskiego zleci badania tradycyjnych wędlin na zawartość substancji smolistych. To reakcja na nowelizację rozporządzenia Komisji Europejskiej, która radykalnie obniża normy takich substancji w żywności.
Może to uderzyć w producentów, stosujących tradycyjne metody wędzenia – uważa marszałek Adam Jarubas. Dlatego Zarząd Województwa podjął decyzję o sfinansowaniu badań wyrobów producentów, należących do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, których produkty stały się w ostatnich latach wizytówką regionu.
Badanie obejmie 60 próbek wędzonych produktów mięsnych od 20 producentów. Koszt badania jednej próbki to około siedmiuset złotych.
Wyniki badań przeprowadzonych także w innych regionach oraz przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, będą podstawą do dalszych działań w Komisji Europejskiej i Parlamencie Europejskim, dotyczących ewentualnych zmian w rozporządzeniu, które ma wejść w życie 1 września tego roku.