Powstanie Świętokrzyskiego Szlaku Kulinarnego i wydanie książki kucharskiej, z przepisami na tradycyjne dania, charakterystyczne dla naszego regionu zakłada projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Jest on realizowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, w czterech powiatach: opatowskim, sandomierskim, kieleckim i ostrowieckim.
Obecnie trwają szkolenia dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych i restauratorów, którzy chcą wprowadzić do swojego menu takie potrawy. Zainteresowanie szkoleniami było ogromne- twierdzi Teresa Wąsik z ośrodka w Modliszewicach.
Uczestnicy szkolenia są potencjalnymi kandydatami do Świętokrzyskiego Szlaku Kulinarnego, który powstanie z myślą o turystach, zainteresowanych odwiedzeniem miejsc, gdzie serwowane są tradycyjne potrawy regionalne. O miejsce na szlaku ubiegać się będzie m.in. restauracja przy Parku Rozrywki i Miniatur w Krajnie- Zagórzu. Jej właścicielka Agata Dańda podkreśla, że kuchnia już teraz przygotowuje regionalne dania według starych receptur, m.in. zalewajkę świętokrzyską i drągoły.
Wśród prowadzących zajęcia jest dr Jacek Szklarek- prezes stowarzyszenia Slow Food Polska. Przekonuje, że potrawy regionalne mogą być bardzo dobrej jakości, a region Świętokrzyski jest bardzo bogaty pod względem tradycji kulinarnych.
Projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Jego realizacja zakończy się w 2015 roku.