czwartek, 15 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Telefoniczny Gość Aktualności Dnia – 27 lutego 2014 – Robert Sowa (przepis na pączki i faworki)

Marcin Przemirski
2014-02-27 08:07
3 min. czytania
A A
Telefoniczny Gość Aktualności Dnia - 27 lutego 2014 - Robert Sowa (przepis na pączki i faworki) - Radio Kielce
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

W tej rozmowie dominowały pączki i faworki. Swoje przepisy – przy okazji „tłustego czwartku” zdradził nasz kulinarny mistrz, Robert Sowa.

Poniżej podajemy przepis na pączki Roberta Sowy z konfiturą różaną i cukrem pudrem

Czytaj również

Kielce. Marcin Przemirski - Radio Kielce / Aneta Cielibała-Gil / Radio Kielce

Aktualności Dnia: co nam najbardziej przeszkadza w domu?

2023-05-30
Punkty nie zawsze kasowane po roku

Poranek w RK: czy kierowcy ostrzegają przed kontrolami? [GŁOSUJ]

2022-06-14

Składniki:

100 g świeżych drożdży

200 g cukru

100 g masła

1 litr mleka

8 żółtek

1 kg mąki

2 całe jajka

Sól

2 łyżki soku z cytryny

1 kieliszek spirytusu

1,5 kg smalcu do smażenia

Szczypta cukru waniliowego lub rozgnieciona laska wanilii

Konfitura różana (lub z innych owoców – wedle gustu)

 

Sposób przygotowania :

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać szklankę mleka i dwie łyżki mąki – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka utarte z cukrem na białą masę, letnie mleko, spirytus, sok z cytryny, cukier waniliowy lub wanilię, sól i rozczyn z drożdży – wyrabiać ciasto, dodając stopniowo roztopione i ostudzone masło, aż do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza i kiedy ciasto będzie się odklejać od ręki. Tak przygotowane ciasto odstawić na odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby wyrosło. Ciasto nabierać łyżką, formować w dłoni na placuszek, nakładać konfiturę (około ½ łyżeczki), zlepiać i formować kule.

Tak przygotowane kulki ułożyć na stolnicy oprószonej mąką, nakryć serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu , aby wyrosły. Pączki smażyć w głębokim i rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu, osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z połączenia 1 szklanki cukru pudru i 1,4 szklanki gorącej wody (można dodać również skórkę pomarańczową.


Faworki z cukrem pudrem

Składniki:

0,5 kg przesianej przez sito mąki pszennej

6 żółtek

2 całe jajka

2 łyżki masła

2 łyżki cukru pudru.

Rozgnieciona laska wanilii lub szczypta cukru waniliowego

250 ml śmietany 36 %

Szczypta soli

2 kieliszki spirytusu

1 łyżka octu

Ok. 1,5- 2 kg smalcu lub oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Żółtka wlać do dużej miski, dodać dwa całe jajka, wanilię, spirytus, sól, masło, ocet i przesianą mąkę. Całość mieszać ręcznym mikserem, stopniowo dodając śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie mieszać (gęstość ciasta powinna być porównywalna do ciasta makaronowego). Tak przygotowane ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i okładać je energicznymi ruchami drewnianym wałkiem przez ok. 20 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawić na 1/2 godziny, aby odpoczęło, a następnie pokroić na kilka kawałków i każdy oddzielne wałkować bardzo cienko (jak na makaron). W szerokim garnku rozgrzać smalec. Rozwałkowane ciasto pokroić na kawałki długości 8-10 cm i szerokości 3 cm. Środek  każdego kawałka ciasta naciąć i wywinąć, tworząc faworki.

Na tłuszcz wrzucić jednego faworka na próbę, a kiedy się zrumieni, smażyć kolejne. Po usmażeniu faworki ułożyć na papierowych ręcznikach w celu odsączenia tłuszczu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią i układać na talerzach w kształcie piramidy.

Tagi: Aktualności Dnia

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Kielce. Marcin Przemirski - Radio Kielce / Aneta Cielibała-Gil / Radio Kielce
GŁOSUJ

Aktualności Dnia: co nam najbardziej przeszkadza w domu?

2023-05-30
Punkty nie zawsze kasowane po roku

Poranek w RK: czy kierowcy ostrzegają przed kontrolami? [GŁOSUJ]

2022-06-14
28.09.2017 Kielce. Rozpoczął się remont ulicy Jesionowej. Korek na ulicy Warszawskiej / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Poranek w RK: spada liczba kradzieży samochodów w Polsce

2022-06-14
Straciła 100 tysięcy złotych, bo uwierzyła fałszywemu bankowcowi

Poranek w RK: czy telefony rozleniwiły naszą pamięć?

2022-06-10
02.04.2022. Kielce. Wielkanocna zbiórka żywności / Wiktor Taszłow / Radio Kielce

Poranek w RK: czy rosnące ceny żywności w Polsce spowodują zmiany naszego menu?

2022-06-06
Rok 2023 w sporcie - pod znakiem sukcesów Świątek i siatkarzy

Poranek w RK: czy będziemy świadkami „Świątkomani”?

2022-06-06
20.06.2021. Tokarnia. Park Etnograficzny. „Jawor u źródeł kultury” / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Poranek w RK: „Jawor” to już wieloletnia tradycja

2022-06-03
komputer / pixabay.com

Poranek w RK: jak ubieramy się w pracy?

2022-06-01

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.