Świętokrzyskiemu Centrum Onkologii nie udało się rozstrzygnąć przetargu na przygotowywanie posiłków dla pacjentów przebywających w tym szpitalu. Jak informuje dyrektor lecznicy Stanisław Góźdź, oferty złożyło cztery firmy, ale każda z nich opiewała na znacznie wyższą kwotę niż przewidziany na ten cel budżet.
Dzienna stawka żywieniowa dla pacjenta wynosi obecnie 25 złotych i 8 groszy, natomiast firmy startujące w konkursie zaproponowały: od 27 złotych 60 groszy do 34 złotych.
Tymczasem dyrekcja Świętokrzyskiego Centrum Onkologii zakładała, że po przetargu dzienna stawka będzie wynosić 17 złotych.
Jak wyjaśnia Stanisław Góźdź firma, która wygrałaby przetarg korzystałaby ze sprzętów dotychczasowej kuchni ŚCO. Umożliwia ona przygotowanie do 2 tysięcy posiłków. Obecnie jest wydawanych 350, stąd istnieje możliwość znacznego zwiększenia wydajności i tym samym obniżenia kosztów.
Dyrekcja ŚCO zastanawia się nad ogłoszeniem ponownego konkursu na przygotowywanie posiłków dla pacjentów. Do tego czasu nadal zajmować się tym będą pracownicy kuchni szpitalnej.