W restauracji „Sushi Nigiri” – mieszczącej się w kieleckiej Galerii „Echo”, odbyły się prezentacje i warsztaty sushi. Po ciekawym, odnoszącym się do historii wprowadzeniu i prezentacji typowych dań, goście – kursanci biorący udział w warsztatach przygotowywali podstawowe rodzaje sushi, tradycyjnej japońskiej potrawy składającej się z ryżu, ryb, warzyw i innych dodatków.
Pod okiem mistrzów sushi przyrządzono wiele smacznych dań – mówi współwłaścicielka restauracji – Monika Toporek.
Warsztatowe spotkanie mające na celu przede wszystkim zaprezentowanie kultury i kuchni japońskiej, przyciągnęło szczególnego gościa, który mocno się zaangażował w poznawanie kulinarnych tajników: wicemarszałka województwa świętokrzyskiego – Grzegorza Świercza.
Partnerem miłego kulinarno-promocyjnego spotkania było Stowarzyszenie Współpracy Polska-Wschód Oddział Świętokrzyski, a Patronat Honorowy sprawował dr Krzysztof Ingarden – Honorowy Konsul Generalny Japonii w Krakowie.