W dawnym hotelu Łysogóry w Kielcach odbył się świąteczny jarmark produktów regionalnych zorganizowany przez sieć Świętokrzyskiego Dziedzictwa Kulinarnego. Grupa zrzesza 72 podmioty między innymi pasieki, piekarnie, masarnie oraz restauracje i gospodarstwa agroturystyczne, w których wytwarzane są lokalne specjały.
Goście odwiedzających jarmark mówili, że jest to doskonałą okazją do zakupu zdrowych i tradycyjnych produktów na wigilijny stół. Ponadto można mieć pewność, że oferowane produkty wytwarzane są bez sztucznych konserwantów i polepszaczy.
Na jarmarku można było kupić m.in. kiełbasę świętokrzyską, czy chleb bodzentyński. Ich produkcja odbywa się według starych przedwojennych receptur.
Jak mówi menadżer świętokrzyskiego specjału Krystyna Kuder, na niepowtarzalny smak kiełbasy składa się surowiec i naturalne przyprawy. Jednak najważniejszy jest sam proces technologiczny. Mięso jest krojone, a nie mielone. Produkcja odbywa się w zakładzie z zachowaniem wszystkich wymogów sanitarnych, ale zgodnie z tradycją.
Na jarmarku można było kupić także miody, dżemy i konfitury oraz przetwory z warzyw a także soki i wino z pod sandomierskich winnic.