Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie liczy już 72 podmioty. Zarząd Województwa zdecydował o przyjęciu 5 nowych członków.
Do sieci dołączyły: Hotel i Restauracja „Dworek Korytków”, Zakłady Mięsne „WiR” w Łopusznie, spółka „Sad Sandomierski”, sklep „Źródło Smaków” w Kielcach oraz restauracja „Kamyk” w Rudzie Malenieckiej. Wszystkie przyjęte do sieci podmioty, serwują dania regionalne – podkreśla Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.
Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK), które prowadzi działania służące rozwojowi turystyki kulinarnej, poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej.W ten sposób chroni przed upadkiem również małe przedsiębiorstwa związane z sektorem żywności, czyli np. gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy i restauracje serwujące smaczne dania regionalne.
Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należy 27 regionów, w tym aż 9 z Polski.