Miody, wędliny, sery , owoce i warzywa, a także susz owocowy i nalewki – to wszystko będzie można nabyć na Kiermaszu Zdrowej Żywności, który organizuje dziś Muzeum Wsi Kieleckiej.
Na dziedzińcu Dworku Laszczyków przy ul. Jana Pawła II do godziny 14.00 swoje wyroby sprzedawać będą członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie – informuje Filip Kryczka z Muzeum Wsi Kieleckiej. Kiermasz zostanie powtórzony za tydzień – 8 grudnia. Organizatorzy zapowiadają również pojawienie się kiermaszu cyklicznie w kolejne niedziele nowego roku.
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie reprezentuje 68 podmiotów. To piekarnie, masarnie, mleczarnie, pasieki, restauracje i hotele oraz gospodarstwa agroturystyczne, specjalizujące się w produkcji zdrowej żywności, opartej na staropolskich recepturach.