Coroczne Święto Kultury i Tradycji odbyło się w Bielinach. Swoje umiejętności zaprezentowali artyści ludowi, zespoły folklorystyczne, a także członkinie Kół Gospodyń Wiejskich działających w gminie. Po prezentacjach ogłoszono wyniki konkursu na najlepsze regionalne potrawy z kapusty.
– To święto można określić artystycznymi dożynkami, jest podsumowaniem całorocznej pracy artystów z naszej gminy. To dzień dla zespołów śpiewaczych – młodzieżowych i dziecięcych, kapel ludowych. W takim duchu działamy od jedenastu lat – powiedziała w rozmowie z Radiem Kielce Magdalena Kowalczyk, dyrektor Gminnego Centrum Kultury i Sportu w Bielinach.
Poza prezentacjami scenicznymi odbyły się także pokazy rękodzieła, degustacje kulinarne, wystawa ozdób świątecznych. Wszystko zostało wykonane przez mieszkańców Bielin i okolic. – Mamy się czym pochwalić – podkreślił wójt gminy Bieliny Sławomir Kopacz. – Bieliny mogą stanowić wzór dla innych, bo działa tu aktywnie wiele osób, grup i stowarzyszeń – dodał wójt.
Na scenie wystąpiły m. in.: „Jodełki” i „Małe Bielinianki”, a także „Makoszyńskie Przepióreczki” i zespół śpiewaczy „Echo Łysicy”. Uczestnicy imprezy degustowali lokalne specjały, a w konkursie kulinarnym pod nazwą „Specyjał z kapusty” najlepsze okazały się pulpeciki z kapusty włoskiej, w sosie pieczarkowym – autorstwa Marianny Szczykutowicz.