W Chmielniku odbył się 2. powiatowy konkurs „Smaki gęsiny” na najlepszą potrawę tradycyjną regionu świętokrzyskiego. Do rywalizacji przystąpiło 8 gospodarstw agroturystycznych, w których przyrządzane są potrawy z tego mięsa.
Zwyciężyli właściciele gospodarstwa agroturystycznego „Wiśniowe wzgórze” w Dębnie, w gminie Nowa Słupia – Agnieszka i Sławomir Zięba, którzy przygotowali szafranową zupę z gęsi kieleckiej oraz roladę z gęsi na konfiturze z gruszek. Laureaci I nagrody – ufundowanej przez europosła – Czesława Siekierskiego – nie chcieli zdradzić wszystkich tajemnic podawanej gęsiny.
2. miejsce w konkursie i nagrodę ufundowaną przez marszałka woj. świetokrzyskiego – Adama Jarubasa – zdobyła Elżbieta Osman – gospodarstwo agroturystyczne „Daleko od szosy” w Brodach, w gminie Pierzchnica za zupę z gęsiny z pierożkami z mąki orkiszowej oraz pasztet z gęsi z wiśnią nadwiślanką.
Na „gęsim” podium 3 miejsce zajęli Jadwiga i Marek Dulębowie prowadządzy gospodarstwo agroturystyczne „Na górce” w Wiącce, w gminie Bodzentyn, którzy zaproponowali pieczone nadziewane gęsie szyje i gęsiową siekanice. Nagrodę ufundował burmistrz Masta i Gminy Chmielnik – Jarosław Zatorski.
Jak podkreślała jurorka konkursu – Teresa Wąsik, popularyzacja gęsiny i to właśnie w święto to powrót do tradycji.