Twarogi z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy, miód nektarowo–spadziowy „Napękowski” z Gminy Bieliny oraz szynka „Dyszka” z Gminy Słupia Jędrzejowska otrzymały Perły – prestiżowe ogólnopolskie nagrody. Wręczono je na Międzynarodowych Targach w Poznaniu.
Piotr Dąbrowski, prezes spółdzielni w Pierzchnicy podkreśla, że tradycyjna produkcja z powodzeniem konkuruje z masowymi wyrobami. Przykładem są nagrodzone twarogi. Ich asortyment powiększa się z roku na rok mówi Piotr Dąbrowski.
Również Marta Bęben – właścicielka gospodarstwa pasiecznego w Napękowie w gminie Bieliny nie ma problemu ze zbytem swych miodów. Klienci sami przyjeżdżają do gospodarstwa, ale właścicielka również promuje swe produkty na wszelkiego rodzaju targach.
Nagrodzona Perłą szynka „Dyszka”pochodzi ze „Staropolskiej Garmażerki” w Nowej Wsi w gminie Słupia Jędrzejowska. Jej właściciel Zdzisław Nowak podkreśla, że produkcja wędlin odbywa się bez środków konserwujących, a wędzenie oparte jest na tradycyjnej metodzie poprzez opalanie drewnem.
Wszyscy producenci nagrodzonych w Poznaniu wyrobów należą do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.













