Tradycyjna obrzędowość regionu świętokrzyskiego, związana z czasem żniw i zbiorem plonów pokazana została podczas dorocznego Święta chleba w Parku Etnograficznym w Tokarni. Goście skansenu mogli sami spróbować przemiału zboża w żarnach. Działanie najstarszych urządzeń młyńskich prezentował Zdzisław Pawlik- pracownik Muzeum Wsi Kieleckiej.
W chałupie z Daleszyc, gdzie znajduje się piec chlebowy, członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Kowalanki” wypiekały podpłomyki. Podstawowymi składnikami tego pieczywa, znanego już przez dawnych Słowian, są: mąka, woda i sól- tłumaczyła Jadwiga Brzoza.
Podczas Święta Chleba odbył się też kiermasz pieczywa i produktów regionalnych. Można było skosztować i kupić chleb, pieczony tradycyjnymi metodami przez zakłady, należące do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie oraz producentów chleba z województw ościennych. Ogromną popularnością cieszyło się stoisko z chlebem z Litwy. Sprzedawczyni Nina Hetmańska podkreśla, że pieczywo to jest zdrowe, bo zawiera wyłącznie składniki naturalne.
Na scenie prezentowały się zespoły: Sukowianki z obrzędem „Przepióreczka” oraz Siedlecczanie z widowiskiem „Kłosiorze”, opowiedzianym i zaśpiewanym gwarą świętokrzyską. Gwiazdą imprezy był zespół Bayer Full.