4 tysiące pierogów przygotowanych przez członkinie 12 zespołów ludowych i kół gospodyń wiejskich z powiatu kieleckiego będzie można degustować podczas organizowanego po raz drugi w Bobrzy „Święta Pieroga Świętokrzyskiego”.
Najważniejszą częścią imprezy będzie konkurs na najlepsze pierogi. Przepisy na te popularne w naszym regionie potrawy trzymane są w wielkiej tajemnicy do ostatniej chwili. Dopiero podczas oceny wyrobu okaże się, z jakim farszem zostały przygotowane. Pierogi do konkursu przygotowała m.in. Grażyna Grodziecka – szefowa Zespołu Pieśni i Tańca Jaworzanki Receptury do zakończenia konkursu podać jednak nie chce – powiedziała tylko, że będą to pierogi pieczone.
Będzie też konkurs domowych nalewek o puchar wójta Miedzianej Góry. Impreza odbędzie się przy murze oporowym Bobrzy, gdzie wystąpią lokalne zespoły artystyczne, zaprezentowane zostaną ginące zawody oraz odbędzie się finał akcji oddawania krwi na hasło „Bobrza”. Dla dzieci przygotowano wesołe miasteczko oraz gry, zabawy i konkursy.
Festyn w Bobrzy rozpocznie się o 13.30, a zakończy się o północy dyskoteką pod gwiazdami. Święto Pieroga Świętokrzyskiego otrzymało unijne dofinansowanie.