Dziś kolejny przepis. Zapraszamy do wysłuchania przepisu „kuchni Świętokrzyskiej”. Piernik z żytniej mąki serwowany w „Zagrodzie Królów” w Brześciu w gm. Bliżyn. Przepis podaje Gabriela Król.
Do miski wkładamy 3/4 kostki masła i ucieramy z 1 i 1/2 szklanki cukru. Następnie stopniowo dodajemy 6 żółtek. Kiedy mamy już dobrze utartą masę, stopniowo dodajemy kolejne składniki: 3 łyżeczki sody spożywczej rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka, około szklanki ciekłego miodu, około 2 łyżeczek przypraw korzennych do piernika, 4 i 1/2 szklanki mąki żytniej. Jeśli ciasto za geste można dodać mleka. Na sam koniec dodajemy ubita z białek pianę. Pieczemy w foremkach i nie zaglądamy do piekarnika przez 20 minut bo ciasto opadnie!
Foto – sieć GA Zagroda Królów