Pęczoki, przygotowane przez zespół ludowy Macierzanka z gminy Miedziana Góra okazały się najsmaczniejszą potrawą powiatu kieleckiego. Pęczoki, to placuszki z zapomnianą już dziś kaszą pęczak, która jest bogata zarówno w walory smakowe jak i zdrowotne – wyjaśnia Wanda Toporek z zespołu Macierzanka.
Drugą nagrodę otrzymała kapusta z dębiakami, zaproponowana przez zespół Wolanecki z Dębskiej Woli w gminie Morawica. Dębiaki podawane z kapustą przygotowywały gospodynie na tym terenie już 100 lat temu – informuje Wiesława Grudzień z zespołu Wolanecki. To rodzaj klusek, z mąki, masła, jajek i sera.
Trzecie miejsce w konkursie zajęło mazidło, przygotowane przez koło gospodyń wiejskich w Bielinach. To podawany do chleba smalec, przyprawiany warzywami oraz pestkami dyni i sezamu.
Konkurs „Na Najsmaczniejsza Potrawę Powiatu Kieleckiego” odbył się po raz szósty, tym razem w Morawicy, a jego organizatorem jest kieleckie starostwo.