Szynka „Dyszka” i „Perliczka Dworska z Kikowa”, miód nektarowo – spadziowy „Napękowski” i Sok Jabłkowy z Bielin, te m.in. produkty zostały nagrodzone w 13. Konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”, który odbył się w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Do tegorocznej rywalizacji przystąpiło 50 produktów. Wśród nagrodzonych znalazł się też chleb żytni kielecki, produkowany w starym piecu ceramicznym na naturalnym zakwasie przez 3 pokolenie piekarzy, informuje właścicielka piekarni” Dobrowolski” Halina Dobrowolska.
Nagrodzono również wino gronowe Silvo, produkowane przez znajdującą się nieopodal Sandomierza winnicę „Nad Jarem”. Jej właściciel Mateusz Paciura informuje, że winorośl w tamtejszym mikroklimacie jest idealna do uprawy.
Przewodnicząca komisji konkursowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Izabela Byszewska uważa, że poziom tegorocznego finału był wysoki, a na szczególne wyróżnienie zasługuje drób z niezwykle rzadkim kapłonem, perliczką, hodowaną w gminie Solec Zdrój i gęśmi, z których kiedyś słynna była Kieleccyzyzna.
Jury nominowało również 3 produkty do dorocznej ogólnopolskiej nagrody „Perła”: szynkę „Dyszka”, miód nektarowo- spadziowy „Napękowski” i twaróg z Gminnej Spółdzielni Mleczarskiej w Pierzchnicy. Laureatów „Perły” poznamy we wrześniu podczas targów „Polagra” w Poznaniu.