Kieleckie restauracje przyjmują jeszcze zamówienia na świąteczne potrawy. Menu, w zależności od lokalu, jest bardzo zróżnicowane.
Restauracja Monte Carlo oprócz tradycyjnego żurku z jakiem i białą kiełbasą, czy zupy chrzanowej z jajkiem ma też swoje specjalne propozycje – informuje Grzegorz Romański, właściciel lokalu.
– Olbrzymim powiedzeniem wśród klientów cieszy się krem z kiszonego buraka z jajkiem w koszulce. Polecamy m.in. roladki wołowe z boczkiem i śliwką. Natomiast z zakąsek, zimnym daniem, które będzie trudno znaleźć gdziekolwiek jest na pewno tatar ze śledzia z awokado z grzanką – zachęca Grzegorz Romański.
Ceny zupy, to koszt 12-13 zł. Zakąski, w zależności od gramatury kosztują od 6 do 11 zł za porcję.
Restauracja Żółty Słoń także przyjmuje jeszcze zamówienia na wielkanocny stół. Tomasz Soczumski, szef kuchni informuje, że w ofercie nie może zabraknąć tradycyjnych potraw.
– Klasyk, który powinien się znaleźć na każdym stole, to oczywiście zabielany barszcz z białą kiełbasą. Z dań głównych oferujemy m.in. zarazy wołowe, czy filet z miętusa. Jeśli chodzi o przystawki, to serwujemy pasztet z jelenia, jajka faszerowane, roladę cielęcą, sałatkę jajeczną, czy śledzie pod różną postacią. W ofercie posiadamy też lasagne z wędzonego łososia oraz wiosenne roladki sping rolls z warzywami – wymienia Tomasz Soczumski.
Ceny w zależności od potrawy wahają się od 15 do 90 zł. Najdroższa jest rolada cielęca.
Wegetarianie również znajdą coś dla siebie w wielkanocnym menu. Bogatą ofertę przygotowała Wegemania – zapewnia Monika Strząbała.
– Polecamy zdrowy pasztet z zielonej soczewicy, z kaszy jaglanej z warzywami i żurawiną, śliwką, czy pieczarkami. W ofercie mamy także żurek z jabłkiem, aromatyczny krem chrzanowy, bigos z boczniakami, pierogi gryczane z boczniakami oraz pierogi ze szpinakiem – wylicza.
Ceny potraw wegetariańskich wahają się od 25 do 150 zł. Najdrożej trzeba będzie zapłacić za sernik.
Zamówienia na świąteczne potrawy w większości restauracji będą przyjmowane maksymalnie do środy.