Drużyny kieleckich szkół zdominowały podium ogólnopolskiego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Równych sobie nie mieli kucharze i piekarze z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Z kolei kucharze z Zespołu Szkół ZDZ zajęli drugie miejsce, a piekarze z tej szkoły stanęli na najniższym stopniu podium.
Po laur zwycięstwa w kategorii piekarzy sięgnął zespół w składzie Sylwia Bednarczyk i Aleksandra Zajęcka. Drużynę kucharzy z kieleckich „Garów” tworzyli Oskar Brzozowski i Adam Łodej. Z wygranej cieszy się Tomasz Zapała, opiekun obu drużyn.
– Ta potwierdzenie umiejętności nabytych w szkole. To również efekt pracy naszej kadry nauczycielskiej. Wygrana potwierdza też, że nasi uczniowie stanowią krajową czołówkę wśród kucharzy – mówi Tomasz Zapała.
Nauczyciel podkreśla, że na przełomie ostatnich lat diametralnie zmieniło się podejście do zawodu kucharza. Na rynku pracy potrzeba wykwalifikowanych osób, a najzdolniejsi kucharze nierzadko zyskują status gwiazdy.
– Zawód kucharza i piekarza będzie i coraz lepiej opłacany, i postrzegany przez społeczeństwo. Jeśli będziemy mieli uzdolnionych absolwentów, to ich praca przyczyni się do rozwoju całego regionu. Jeśli swoimi daniami uczynią hotele czy obiekty turystyczne bardziej atrakcyjnymi, to goście tym chętniej będą odwiedzać świętokrzyskie – dodaje nauczyciel.
Finał konkursu „Zboża najwyższej jakości – Powrót do zbóż pradawnych” został rozegrany w Łomży.