Dzięki powstaniu Krajowej Grupy Spożywczej będzie możliwa konsolidacja i zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego przede wszystkim Polaków – ocenia Jacek Toś, dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach.
Zaznacza, że grupa spożywcza, którą będzie tworzyć 15 wiodących spółek Skarbu Państwa typowo rolniczych i przetwórczo-rolniczych będzie dużym i silnym podmiotem. Zostanie podzielona na sześć segmentów, m.in.: cukierniczy, zbożowo-młynarski, skrobi i przetwórstwa rolno- spożywczego. Dodał, że grupa ma chronić rolników przed nieuczciwymi praktykami ze strony dużych podmiotów, które obecnie działają na rynku, jak skupy i przetwórstwa.
– Pozwoli również, aby konsument miał produkt rolny, produkt spożywczy w dobrej, przyzwoitej cenie, niezawyżonej. Czyli te wszelkie marże, niekiedy niesłusznie, czy zbyt wysoko naliczane, zostają w kieszeni rolnika – dodał.
Rolnicy dzięki zawieraniu umów z wyselekcjonowanymi podmiotami będą mogli liczyć także na stabilizację rynku rolnego oraz gwarancję cen na przyzwoitym poziomie – dodał Jacek Toś.
– Ta trwałość i pewność planowania finansowego z czasem pozwoli oddziaływać na rynki, które są zakłócone w Polskich warunkach, aby ta cena kształtowała się na poziomie optymalnym – zaznacza.
Krajowa Grupa Spożywcza miałaby zacząć funkcjonować wraz z pojawieniem się w Polsce pierwszych owoców miękkich, a więc truskawek. Grupa będzie mogła być np. pośrednikiem w sprzedaży nawozów.
Jak informowaliśmy, we wtorek Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podpisał umowę z Ministerstwem Aktywów Państwowych, która dotyczy przekazania nadzoru właścicielskiego nad siedmioma spółkami z branży rolno-spożywczej. Powstała w ten sposób Krajowa Grupa Spożywcza będzie podmiotem skupującym surowiec od rolników.