Gwiazdnica pospolita wspiera walkę z depresją, reumatyzmem i oczyszcza organizm. Zwalczana jest jak chwast.
Ziołoznawca Justyna Pargieła informuje, że roślina ta jest świeża i zielona przez cały rok.
Gwiazdnica jest bardzo podobna do możylinka trójnerwowego, który ma gorzki i nieprzyjemny smak, choć nie jest trujący. Możylinek ma w liściu trzy równoległe nerwy a gwiazdnica ma pojedynczy. W ten sposób je rozróżnimy.
Gwiazdnica jest znana w wielu krajach jako roślina jadalna. W Japonii jej liście wiosną gotowane są z ryżem. Stanowi jedno z siedmiu wiosennych ziół tradycyjnie jedzonych w siódmym dniu Nowego Roku.
Jajecznica z gwiazdnicą.
Potrzebujemy kopiastego talerza młodych pędów gwiazdnicy, kilka łyżek oliwy, szczyptę soli, trzy jaja i ząbek czosnku. Gwiazdnicę przeglądamy by odrzucić pożółkłe pędy. Wrzucamy na chwilę do wrzątku, płukamy i drobno siekamy. Jaja wbijamy do miseczki i mieszamy. Czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, a zaraz potem gwiazdnicę. Solimy. Smażymy około minuty, dodajemy jaja i mieszamy, aż się zetną.