Pszczelarze od lat uprawiają rośliny, które określane są jako pożytki pszczele, np. facelia, gryka. Rolnicy zaś uprawiają rośliny, które także stanowią pożytki pszczele – rzepak, słonecznik, seradelę, koniczyny. Zapylanie roślin pozwala uzyskać wyższe plony, a pszczoły produkują miody, które są cenne dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że rośliny miododajne z przeznaczeniem na pożytki pszczele można uprawiać w mieszankach międzygatunkowych.
Uprawa mieszanek ma wiele zalet:
- pozwala na zwiększenie okresu nektarowania, pobierania pyłku z różnych roślin;
- uprawa różnych gatunków roślin pozwala na lepsze dostosowanie do warunków środowiska jakości gleby, warunków termicznych oraz wodnych. Im większa bioróżnorodność roślin, tym lepsze warunki dla pszczół (bardziej zróżnicowany pokarm);
- uprawa mieszanek w poplonach może dostarczyć pszczołom pokarmu w okresie późnoletnim i jesiennym;
- mieszanki roślin miododajnych mogą stanowić dobry przedplon pod rośliny następcze oraz mają korzystny wpływ na żyzność i aktywność biologiczną gleby.
Mieszanki roślin miododajnych mogą tworzyć sami pszczelarze. W ostatnich latach firmy nasienne (m.in. Syngenta, Małopolska Hodowla Roślin, Saaten Union) przygotowały gotowe zestawy roślin, które można nabyć w punktach dystrybucji nasion, a także w internecie.
Mieszanki dla pszczół mogą być dwu-, trzy- lub wielogatunkowe. Przykładowe mieszanki to:
- gryka + facelia + gorczyca;
- gryka + facelia + słonecznik.