Podczas rozpoczęcia 33. Sesji Regionalnej Konferencji FAO w Łodzi, dyrektor Organizacji ds. Wyżywienia Rolnictwa Qu Dongyu powiedział, że rośnie znaczenie naszego kraju w produkcji żywności. Polska stała się jednym z ważniejszych krajów dla rolnictwa – zaznaczył szef FAO.
33. sesja Regionalnej Konferencji FAO (Food and Agriculture Organization), czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy w 2022 r., rozpoczęła się we wtorek po południu w Łodzi.
W inauguracji łódzkiej konferencji FAO uczestniczyli m.in. dyrektor generalny FAO Qu Dongyu, przedstawiciele polskiego rządu: wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk oraz szef MSZ Zbigniew Rau a także komisarz ds. rolnictwa KE Janusz Wojciechowski.
W przemówieniach inaugurujących sesję podkreślano znaczenie debaty o konsekwencjach agresji Rosji na Ukrainę dla światowego rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Otwierający konferencję dyrektor generalny FAO Qu Dongyu podkreślił, że rośnie znaczenie naszego kraju w produkcji żywności. – Polska stała się jednym z ważniejszych krajów dla rolnictwa – zaznaczył. – Jest to również jedno z najbardziej konkurencyjnych państw dla rolnictwa i produkcji żywności w Europie – wskazał szef FAO.
Wicepremier i minister rolnictwa Henryk Kowalczyk przemawiając podczas uroczystego otwarcia konferencji zwrócił uwagę na rangę problemów, które mają być omawiane na sesji. – W związku z trudną sytuacją ekonomiczną i polityczną, w jakim znalazł się świat i nasz region, chciałbym aby ta konferencja umożliwiła znalezienie rozwiązań tych problemów – podkreślił wicepremier.
– Jeszcze przed wybuchem pandemii, perspektywy zrównoważonego rozwoju były zagrożona, a skutki pandemii pogorszyły sytuację – dodał.
Jak zaznaczył Kowalczyk, rosyjska inwazja na Ukrainę, która jest znaczącym producentem żywności na świecie, generuje kolejne zagrożenie również dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. – Tym większe znaczenie mają inicjatywy w ramach ONZ i współpraca z FAO, które jest najważniejszym światowym forum dotyczącym standardów i wytycznych w zakresie systemów żywnościowych. Konferencje regionalne pozwalają na uwzględnienie specyfiki i potrzeb regionalnych grup członkowskich w pracach organizacji – wskazał.
Szef resortu rolnictwa podkreślił, że ważne jest, aby FAO zostało wrażliwe na potrzeby państw członkowskich.
Przypomniał, że realizując założenia Wspólnej Polityki Rolnej UE, polskie rolnictwo i sektor rolny są dobrym przykładem modernizacji, czego wymiernym dowodem jest wzrost wartości eksportu produktów rolno-spożywczych.
Utworzona w 1945 roku FAO – zajmująca się walką z biedą i głodem oraz podnoszeniem dobrobytu poprzez redystrybucję żywności i rozwój obszarów wiejskich – ma swoją siedzibę w Rzymie.