Maj to idealny czas na pozyskiwanie wielu młodych ziół: pokrzywy czy mniszka lekarskiego. Zebrane i zasuszone zioła mogą wspierać zdrowie i odporność przez cały rok.
Ziołoznawca Justyna Pargieł przyznaje, że maj to idealny moment na zbiór surowca zielarskiego. Szczególnie cenny jest mniszek lekarski, który pomaga wzmocnić organizm i przeciwdziała przeziębieniom.
– Mniszek przede wszystkim ma działanie oczyszczające, czyli detoksykujące, zmniejsza nadmiar wody w naszym organizmie, a także działa przeciwzapalnie, wspiera funkcje wątroby i nerek, wycisza stany zapalne w naszym organizmie.
Justyna Pargieła wyjaśnia, że mniszek w korzeniu zawiera inulinę, która jest cennym prebiotykiem, wspierającym pracę jelit. Jest to też wielkie bogactwo witamin: A, B, C, D, a także potasu, manganu, wapnia, sodu, siarki, kwasu krzemowego i fruktozy.
Jak dodaje, mniszek lekarski jest jadalny w całości. Można korzystać z dobroczynnych właściwości kwiatów, liści, łodyg i korzenia. Zielarka zaleca sporządzenie z mniszka miodku, czyli zalanie kwiatów wodą z cukrem.
Z kolei młoda pokrzywa będzie nieocenionym lekarstwem dla wszystkich, którzy walczą z niedokrwistością, łamliwymi paznokciami i wypadającymi włosami.
Damian Mazur, leśnik z nadleśnictwa Radoszyce i amator ziół zaleca wprowadzenie pokrzywy do diety.
– Pokrzywa jest nieocenionym ziołem w walce z anemią, ponieważ działa przeciwkrowotocznie i zwiększa produkcję czerwonych krwinek.
Ziołoznawcy zalecają suszenie ziół w suszarce do owoców lub w przewiewnym miejscu.