W Kielcach rozpoczyna się Street Food Polska Festiwal. Na ulicy Sienkiewicza przez trzy dni stać będą food trucki z całego kraju oferujące jedzenie pochodzące m.in ze Stanów Zjednoczonych i Słowacji.
Michał Skoczek, twórca bloga Street Food Polska, organizator zlotu, zapowiada, że na kieleckim deptaku spotkamy kilka nowych food trucków. Będą to m.in. „White Rabbit” ze smakami teksańsko-kansaskimi z wpływami meksykańskimi, „Slovak Streetfood” z klasykami zza południowej granicy – wyprażanym serem i kociołkowym gulaszem oraz „Syte Hotdogi” z siedmioma wersjami hotdogów z siedmiu różnych stanów Ameryki.
Jak dodaje, na trzydniowe święto ulicznego jedzenia zawitają klasyczne burgery, ale różniące się od siebie składnikami, kompozycją i zestawem smaków. Można będzie spróbować dania wg receptury „Manufaktury Krakowskiej” i „Sytego Wołu”, np. z jagnięciny lub wołowiny Angus.
– Nie zabraknie dań nietypowych. Po latach wraca Walenty Kania, specjalizujący się w podrobach, których na co dzień się nigdzie nie dostanie. To propozycja dla koneserów, którym marzy się np. kiełbasa z koniny, kanapka z móżdżkiem lub grillowana przepona. Równie ciekawą propozycją będą sajgonki ze strusia serwowane przez Centralne Biuro Smaku – mówi Michał Skoczek.
Entuzjasta ulicznego jedzenia zaznacza, że wśród pojazdów będzie przyczepka z piwem, również bezalkoholowym. Pojawią się także krewetki, kalmary i szprotki. Weganie będą musieli się obejść smakiem, ale na wegetarian czekają stoiska z daniami bezmięsnymi.
W sobotę o godz. 18:00 na Placu Artystów wystąpi Krzysztof KASA Kasowski, który m.in. wykona piosenkę „Street Food Funk”.
Natomiast w niedzielę od 13 do 17 Pac Artystów zapełni się grami planszowymi, nie tylko dla dzieci – informuje organizator.
– Będzie można zajrzeć do kuferka z planszówkami i pograć w namiocie rozstawionym na placu. W tym samym miejscu o godz. 16 restauracja Kusa Sushi zaprezentuje pokaz jak prawidłowo zrobić sushi zakończony degustacją – dodaje inicjator festiwalu.
PROGRAM FESTIWALU:
Piątek, 6 maja, od godz. 14.00 do 21.00
Sobota, 7 maja, od godz. 11.00 do 21.00
Niedziela, 8 maja, od godz. 11.00 do 20.00
Pomysł food trucków narodził się w Stanach Zjednoczonych i stamtąd rozprzestrzenił się na cały świat. Do Polski zawitał w 2011 roku dzięki migrantom, którzy powrócili z USA i zafascynowani tą ideą uruchomili swoją ciężarówkę z jedzeniem.