Ponad 100 wystawców weźmie udział w 6. Świętokrzyskim Festiwalu Smaków. Wydarzenie odbędzie się 1 i 2 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni. W tym roku będzie też można spróbować tradycyjnych potraw ukraińskich.
Jarosław Karyś, zastępca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej mówi, że to pierwsza tak duża impreza w tym roku. Dodatkowo po dwóch latach, bez ograniczeń pandemicznych. – Bardzo liczymy na to, że ta impreza odniesie sukces, a sukces to liczni zwiedzający. Warto w te dni przyjechać do Tokarni, bo będzie się działo dużo ciekawych rzeczy. Mam nadzieję, że dopisze pogoda – zaznacza.
Jednym z organizatorów wydarzenia jest „Echo Dnia”. Stanisław Wróbel, redaktor dziennika podkreśla, że to wyjątkowa impreza dla miłośników dobrego jedzenia.
– To jest jedyne takie miejsce, i jedyny czas, gdzie można poznać cały region, gdzie z historią regionu łączy się to, co ludzie jedli w danym miejscu. Bo w naszym województwie są nie tylko Góry Świętokrzyskie, czyli to serce regionu, ale również Sandomierszczyzna z bardzo ciekawymi wpływami także na jedzenie – wyjaśnia.
Obecność zapowiedzieli członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni. W kiermaszu wezmą udział producenci regionalnych przysmaków, takich jak miody, owoce, wędliny, słodycze, sery. Będą także twórcy rękodzieła.
Stanisław Wróbel zwraca uwagę, że w tym roku będzie można też spróbować tradycyjnych potraw ukraińskich. – W regionie mieszka kilkadziesiąt tysięcy osób z Ukrainy. Na co dzień też widzimy, że te kuchnie – wschodnia i nasza przenikają się. W czasie imprezy będzie okazja przekonać się, co dobrego jest w kuchni ukraińskiej. Zaprosiliśmy wiele grup, które zaprezentują dania ukraińskie – zapowiada.
Goście skansenu będą mogli poznać nie tylko smaki Ukrainy, ale także zapoznać się z jej kulturą. Redaktor „Echa Dnia” zachęca, by korzystać z oferty gości z Ukrainy.
– To jest ukłon w stronę narodu ukraińskiego, bo poprzez tę imprezę chcieliśmy też dać możliwość Ukraińcom mieszkającym w Polsce, by zarobili pieniądze i pomogli swoim rodakom. Każda osoba, która przyjdzie na Festiwal Smaków, kupi coś od osób z Ukrainy, w pewien sposób wesprze walczących – wyjaśnia.
Dodatkowymi atrakcjami będą: warsztaty wyrabiania domowego makaronu, które 1 maja, w godz. 13.00-16.00 poprowadzi Joanna Domagała, zaś w oba dni imprezy, w godzinach 12.00-16.00, w Chałupie ze Złotnik podpłomyki będzie wypiekać Ola Imosa.
W czasie imprezy odbędzie się konkurs na „Danie od sąsiada” – dedykowany kuchni ukraińskiej oraz konkurs na najpiękniejsze stoisko. Na imprezę 1 i 2 maja do Tokarni będzie można dojechać z Kielc autobusem linii „T”.
Organizatorami wydarzenia są: Echo Dnia, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.